Učionice, kabineti …

Učionice

Od 2016. godine škola je bogatija za 11 novih učionica, tako da se danas nastava održava u 19 učionica i 3 kabineta.

 

 

 

Kabinet računalstva

Kabinet je nastao 2000. godine, i tada je imao 12 računala. Prvih godina su se u kabinetu, osim nastave za redovite učenike, održavali i tečajevi za građanstvo. U 2007. godini vrši se obnova kabineta, tako da od tada ima 27 umreženih računala, projektor, 2 pisača.

U kabinetu se prema nastavnim programima održavaju programske cjeline iz informatike, računalstva i programiranja, tehničkog crtanja i vođenja procesa računalom.

 

 

Kabinet kemije

U kemijskom laboratoriju se izvodi eksperimentalni dio nastave za učenike prehrambenih tehničara, kemijskih laboranata, zdravstveno-laboratorijskih i farmaceutskih tehničara te svih ostalih odjela koji u svojim programima imaju predmet kemija i druge srodne predmete. Laboratorij je opremljen sa osnovnom laboratorijskom opremom, priborom te izvjesnom količinom reagensa i ostalih kemikalija.

Broj radnih mjesta odgovara izvođenju nastave u jednom odjelu. Laboratorij ima i dodatnu prostoriju sa pločom i klupama kako bi se mogla organizirati nastava u vidu računskih vježbi i sličnih oblika izvođenja nastave. Prostorija je opremljena računalom i projektorom te je moguće uključiti učenike aktivno u nastavu, pri čemu oni izrađuju prezentacije upotpunjujući na takav način svoje znanje. Učenici su vrlo zainteresirani i za van nastavne aktivnosti te rad eko sekcije.

Neki od produkata njihovog rada su svakako:
• domaći sapun (od maslinovog ulja),
• masti od nevena,
• svijeće,
• kuglice za kupanje i dr.

Može se reći da laboratorij i vježbe koje odrađujemo u njemu pružaju učenicima mogućnost da prošire svoje znanje i steknu mnoga iskustva iz područja:
• analitičke,
• organske,
• fizikalne,
• opće i
• anorganske kemije.

Osim kemije i srodnih programa u laboratoriju se mogu steći znanja i iz biologije te mikrobiologije. Za mikrobiološka istraživanja posjedujemo mikroskop, a kabinet biologije opremljen je mnogim modelima organa i dijelova ljudskog tijela te brojnim pomagalima pogodnim za savladavanje nastave iz svog područja.

Mnogi naši učenici danas su studenti ili su već završili svoje školovanje i dobili posao u struci, a nerijetko nam se znaju i pohvaliti kako im je uvelike pomoglo znanje i vještine stečene u našoj školi.

 

 

 

 

 

Frizerski kabinet

Frizerska struka uvedena je u našoj školi 2004. godine. Učenike u ovu struku upisujemo svake tri godine. Salon je uređen i opremljen 2007. godine. Praktična nastava se održava jedan dan tjedno i tri sata tjedno kroz  vježbe.

Učenici uvježbavaju sadržaje jedni na drugima i tako se osposobljavaju za primjenu teorije u praksi. Tijekom školovanja ponavljaju sadržaje kao što je pranje kose, feniranje, peglanje, uvijanje na uvijače, figaro, peglu ….

Tehnike izvlačenja pramenova i bojanje učenici uvježbavaju od druge godine. Tehnike šišanja (kao i druge sadržaje) prate na praktičnoj nastavi u frizerskim salonima na području općine.

U trećem razredu, u školi šišaju jednostavnije frizure, vrhove vlasišta i sl. Naši frizeri se školuju za muškog i ženskog frizera, tako da tijekom školovanja uvježbavaju šišanje aparatom. Ostali sadržaji kao što su: njega vlasišta, kose, lica prirodnim preparatima, je redovita zadaća.

Učenici koji su zainteresirani, svoje znanje mogu razviti dalje na akademijama velikih gradova. Do 2018. godine 5 učenika je uspješno završilo frizerske akademije, a od toga 3 učenika rade u struci.

 

 

Dvorana

Od 2007. godine nastava tjelesne i zdravstvene kulture se održava u obnovljenoj dvorani. Dimenzije dvorane su 20 x 10 m. U sklopu dvorane se nalaze 2 svlačionice, WC-i i ured nastavnika.

Osim redovite nastave u dvorani se održavaju i treninzi pojedinih sportskih klubova.

 

 

 

Strojarska radionica

Školske radionice obuhvaćaju prostor od oko 400 m2 korisne površine. U sklopu njih se nalaze 2 kabineta za izvođenje praktične nastave iz elektrotehničke struke i radionica za potrebe strojarske struke.

 

U strojarskoj radionici se nalai 1 stari i 1 novi tokarski stroj, tračna pila za metal, savijačica profila, stubna bušilica, aparat za zavarivanje pod zaštitom CO2, aparat za elektrolučno zavarivanje, kompresor i ostali alat i pribor za ručnu obradu.

 

 

Elektro radionica

Praktična nastava i radioničke vježbe obavljaju se u dvije školske radionice. Sama forma instaliranih stolova i ispitne zajedničke energetske jedinice, odgovara planu i programu za obuku u elektrotehničkoj struci. U radionicama postoji 2×16 radnih mjesta na kojima je instaliran izvor napajanja različitih napona, kao i mogućnost njihovog reguliranja. Ispitni stol u sebi ima instalirano:

– trofazni peterovodni izvor električne energije iz električne mreže 3 x 380 V,
– trofazni četverovodni izvor električne energije s kontinuiranom regulacijom 3 x 450V / 3 x 0-260 V, 10 A po fazi,
– jednofazni izvor električne energije s kontinuiranom regulacijom 0 – 300 V, 10 A
– jednofazni izvor električne energije iz električne mreže 220 V,
– istosmjerni izvor električne energije iz ispravljačkog uređaja s kontinuiranom regulacijom.

 

 

 

Knjižnica

Knjižnica Srednje strukovne škole Tomislavgrad smještena je u potkrovlju pomoćne školske zgrade. Dostupna je svim djelatnicima i učenicima škole. U relativno malom prostoru nalazi se danas preko 3.000 knjiga.

2013. godine proveden je proces revitalizacije i informatizacije školske knjižnice. Instaliran je program FACIT Biblioteka te je knjižnica, tj. Njezin cijeli fond informatiziran. Kupnjom ovoga programa i povezivanjem na Internet postali smo sastavni dio mreže knjižnica.
Time se rad u knjižnici približio suvremenim standardima knjižničnog poslovanja. Informatizacija je, za razliku od dotadašnjeg rada (ručna obrada fonda, kartica..) donijela olakšanje i višestruku korist kako našim djelatnicima tako i našim učenicima.

Zahvaljujući ovom programu, knjižni fond od 3088 knjiga podijeljen je na:
• Opći fond (1262 knjiga)
• Stručnu literaturu (839 knjiga)
• Referentnu literaturu (98 knjiga) i
• Lektiru (889 knjiga)

Pretraživanje i iznajmljivanje knjiga se vrši računalno, a broj kašnjenja i nevraćenih knjiga se znatno smanjio. Jedini, ali istovremeno najveći problem naše male knjižnice je nedostatak lektira, tj. Naslova predviđenih planom i programom hrvatskog jezika. Cilj nam je postupno riješiti i ovaj problem te našim korisnicima pružiti širu i bolju ponudu.