Frizer

Kratak opis

Frizer pruža usluge oblikovanja i njege kose te uređivanja brade i brkova klijenata.

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program ­­­­­­­­­frizera, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja. Za obavljanje poslova frizera potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada.

Opis poslova

Frizer njeguje i uređuje kosu klijenata kroz sljedeće postupke: pranje, šišanje, bojanje, kovrčanje i oblikovanje. Prije početka tretmana, frizer se s klijentom dogovara o željenoj frizuri. Prvi korak je pranje kose i vlasišta, šamponiranjem i masažom. Zatim slijedi ispiranje i njega kose zaštitnim regenerativnim preparatima koji odgovaraju vrsti i kvaliteti kose. Ako klijent želi šišanje, frizer odgovarajućim priborom, a u skladu s željama klijenta skraćuje i oblikuje željenu frizuru. Prilikom bojenja kose, frizer priprema kemikalije za bojenje.Pripremljenu boju ravnomjerno nanosi na kosu i određuje vrijeme držanja boje na kosi. Kad kovrčaju kosu, frizeri u skladu sa željama klijenta, biraju vrstu i veličinu uvijača, nanose ondulacijsku kemikaliju i određuju vrijeme koje je potrebno da bi se postigao željeni efekt. Kosa se potom ispire i slijedi njeno oblikovanje. Frizeri izrađuju i perike te umetke za kosu. Ponekad frizeri muškarcima šišaju ili briju bradu ili brkove. Frizeri također pružaju usluge bojanja trepavica i obrva, a ponekad i dekorativnog šminkanja. Frizer mora neprestano pratiti novosti i modne trendove u frizerskoj djelatnosti u zemlji i inozemstvu, te poštivati higijensko-sanitarne i tehničke propise za siguran rad i očuvanje okoliša.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Frizeri trebaju biti kreativni, s izraženim smislom za estetiku te nadalje vrlo komunikativni, strpljivi i ljubazni s klijentima.

Uvjeti rada

Frizer obavlja posao u zatvorenom prostoru, u dobrim klimatskim uvjetima. Posao frizera prilično je naporan, budući da se podrazumijeva spretnost, preciznost i brzina rada ruku i prstiju, vidni napor te rad u stojećem položaju. Ritam rada frizera je prilično nepredvidljiv jer je vezan za dolazak klijenta i konkretne zadatke, a brzina rada podređena je zahtjevima klijenta odnosno postupcima koje je potrebno provesti i koji zahtijevaju veliku strpljivost i preciznost. Frizeri najčešće rade u smjenama, a često i vikendima. Posao frizera ne mogu obavljati osobe koje imaju oštećenja koštano – mišićnog, krvožilnog i dišnog sustava te osobe s alergijskim reakcijama na različite kemikalije. Osobe s većim oštećenjem vida, nesposobnošću razlikovanja svjetlina i boja također ne mogu udovoljavati zadacima ovog zanimanja. Kontraindikacije za rad su: slabovidnost/sljepoća, neraspoznavanje boja, gluhoća/teža nagluhost u govornom području, oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, kronični poremećaji koji onemogućavaju uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje, teže oštećenje funkcije mišićno-koštanog sustava, dišni poremećaji s težim oštećenjem funkcije pluća, teže oštećenje funkcije kože na otkrivenim dijelovima tijela, te  utvrđena alergija na profesionalne alergene.

Srodna zanimanja

Kozmetičar, šminker

Mogućnosti zapošljavanja

Frizeri se uglavnom zapošljavaju u frizerskim salonima. Međutim, mogu se zapošljavati i na televiziji, kazalištu ili filmu.