Prehrambeni tehničar/tehničarka

Kratak opis

Prehrambeni tehničar sudjeluje u organizaciji i nadzoru proizvodnje prehrambenih proizvoda, kontroli kvalitete sirovina i gotovih proizvoda, te razvoju novih prehrambenih tehnologija i proizvoda.

Opis poslova

Prehrambeni tehničar upravlja procesima prerade, pakiranja, skladištenja i distribucije prehrambenih proizvoda. Radi na kontroli higijenskih standarda, nadzire rad proizvodnih linija, te provodi kemijske i mikrobiološke analize sirovina i gotovih proizvoda. Sudjeluje u planiranju proizvodnje, vođenju dokumentacije i uvođenju novih proizvoda u suradnji s istraživačkim timovima.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Potrebna su znanja iz kemije, biologije, mikrobiologije, tehnologije hrane i biotehnologije. Tehničar mora razumjeti prehrambene potrebe ljudi, karakteristike namirnica i principe higijene u proizvodnji. Važne osobine su preciznost, koordinacija, osjet mirisa i okusa, kao i fizička izdržljivost zbog rada u različitim mikroklimatskim uvjetima.

Uvjeti rada

Rad se odvija u proizvodnim pogonima, skladištima i laboratorijima, često u smjenama. Tehničar je izložen temperaturnim promjenama, vlazi, mirisima i buci. Posao zahtijeva stajanje, hodanje, saginjanje te povremeno podizanje tereta. Zdravstveni standardi za rad s hranom su strogi, a osobe s alergijama na prehrambene tvari ili s ozbiljnim tjelesnim oštećenjima nisu pogodne za ovo zanimanje.

Mogućnosti zapošljavanja

Prehrambeni tehničari zapošljavaju se u prehrambenoj industriji, obrtima, laboratorijima za kontrolu kvalitete hrane, kao i u trgovinama koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda.