U petak 10.05.2019.  godine  u hotelu “Tomislav” u Tomislavgradu održala se Maturalna zabava  maturanata Srednje strukovne škole Tomislavgrad. Evo kako se odvijala zabava uz scenarij i pod dirigentskom palicom prof. Snježane Redžepagić.
 
Točno u sekundu stiže veseli vlak na svoj peron. Strojovođa po imenu Vrijeme nikada ne kasni. Neumoran je, ne izostaje s posla, a uz to liječi sve rane i ima pun džep šarenih tabletica na kojima piše: sjećanje, uspomene, zaborav … i sl. Upravlja svojim vlakom, koji je opet posebna priča ! Nikad se nije pokvario, zaustavio, niti je ostao bez goriva. Juri svijetlim tračnicama koje nestaju u daljini i ne vidimo im kraj …
 
Najveseliji vagon pomalo skakuće, vrluda, šareni se, ali ne izlazi iz kolosijeka. Pun je mladosti, smijeha, energije i vedrine i s lakoćom nosi svoju prtljagu. Jedan odjeljak je pun bilježnica, torbi, knjiga, šminke, mobitela i ostalih stvari koje se savršeno dopunjuju. Postoje i pretinci koji se najteže otključavaju. Oni skrivaju poglede, osmijehe, tajne, poruke, srca i leptiriće. Najlakše se otvara kutija puna nekih ocjena, izostanaka, ukora, roditeljskih sastanaka i testova. Ona se i najlakše zatvara ! A tu je i jedna uvijek otvorena. Puna je sendviča, sokova, žvaka, piceta i hmmmm, cigara.
 
A putnici ?! Prvu skupinu čine ponosni, pomalo umorni ali i sretni – roditelji. Tu su i profesori. Ali, nećemo o njima. Oni imaju tri mjeseca odmora, samo traže ovo ili ono, prigovaraju, daju jedinice i tome slično. A malo tko primjećuje u dubini njihova srca ponos, radost i tugu zbog odlaska još jedne njihove generacije.
 
I na kraju – tko su ti najvažniji i najveseliji putnici ovoga vagona ? To su naši maturanti, generacija 2018./2019. godine! I tako je još jednom vlak života doveo Strukovnu do najvažnijeg i najljepšeg trenutka školovanja, a to je Maturalna zabava.
 
Predstavljamo (na naš način) naše vesele maturante i njihove razrednike:
 
ELEKTROMEHANIČARI – III.  razrednik Vinko Banović
Dvadeset momaka spremno je osvijetliti cijeli svijet, ili, barem do Njemačke ! Složni su u svemu. Zašto čitati cijelu knjigu kad ima na Internetu skraćeno ?! Slažu se i da je prekidač bitan u njihovoj struci, ali i u životu. A najvažniji je punjač za mobitel !
 
Zašto razbijati glavu kad su Tesla i Edison sve lijepo izmislili i sve se lijepo može kupiti u trgovini. Njihov svijet su bile lampice, sijalice, otpornici i uređaji, ali im nije nedostajalo ni drugih sadržaja, naročito izvan škole. Dobri su to momci ! Oni znaju da provodnici spajaju strujno kolo, ali znaju i to da su pravi provodnici ljubav i humanost.
 
 
BRAVARI – III.  razrednik Hrvoje Krišto
Bagarić, Lučić, Knezović i Papić ! Naši bravari, maturanti. Uspješno su odolijevali svim izazovima suvremenog školstva i ojačali temelje struke. Čudesno su spojili čaroliju bravarije i kazališta, a kako, to samo oni znaju.
 
Hrabrost su pokazali u neustrašivom spašavanju na kraju godine, gdje su izlazili kao pobjednici. Tri godine su lemili, brusili, turpijali i sigurno su ostavili trag u našim radionicama. Brave koje oni zaključaju, teško će se otključati, a može i obrnuto. Nedostajat će nam ovi momci. Želimo im da pronađu ključ za svoja sretna vrata života !
 
 
 
AUTOLIMARI – III.  razrednik Vinko Kovačević
Slijedi razred s 10 postojanih momaka koji imaju rješenje i objašnjenje za sve. Ako im je hladna učionica, oni lijepo pronađu drugu i čekaju dok ih profesor ne pronađe. Za njih ocjene nisu izvor brige, jer znaju više načina na koje se može dobiti dvica. Malo je misteriozan njihov praktični rad u školskoj radionici. Tamo jedan limeni pauk i leptir prave društvo GOLFU trici, turbo dizel, plavi.
 
Sve im to, kažu, treba za praksu. Što će se dogoditi, s paukom i leptirom, ne znamo, a hoće li se golf vratiti u prvobitno stanje, još manje znamo. Njihovu pozornost na satu teško je poremetiti. S njima je cijeli sat školske lektire proveo jedan mladi mačak. I niko nikome nije smetao, a ni Marinković Ranko nije ništa rekao. Dragi su to momci. Svijete budi pažljiv prema njima i lijepo ih primi.
 
 
RAČUNALNI STROJARSKI i ELEKTRO TEHNIČARI – IV.  razrednica Snježana Redžepagić
Nije im lako. 14 učenika, tridesetak predmeta i nekoliko učionica. Prilično su osebujni. Imali su svoje stavove koji su bili dijametralno suprotni profesorskim stavovima. Nepogrešivo su zauzimali pozicije koje su se nalazile na putu dežurnih profesora. Ostavljali su trag bacanjem kikirikija s prozora s ciljem promoviranja zdrave hrane, a tu je i poneki trag na zidu hodnika.
 
Kad se izuzmu prvi i zadnji sati, može se reći da su bili redoviti na nastavi. Svoj šaroliki školski život upotpunili su branjem šipurina, pošumljavanjem i polaganjem vozačkog ispita. Možda s fizikom i nisu načistu, ali polako, ima vremena. A možda je i petarda u učionici samo neki pokus iz fizike ?! Pažljivi su prema Ivani, jedinoj djevojci u razredu, a posebne simpatije imaju prema maturanticama preko puta. Želimo im da na ovom planetarnom putu stvaranja savršenih strojeva sačuvaju svoju osobnost i vedrinu.
 
 
PRODAVAČI I FRIZERI – III.  razrednica Azra Kozarić
Došli su s osmijehom, odlaze s osmijehom ! Oni imaju recept kako bez stresa ostvariti školske ciljeve. Malo prakse, malo više druženja u školi, iza škole i izvan škole, a ako ostane vremena, može se ubaciti i malo učenja. Nije problem. Znali su, nenamjerno naravno, izazvati glavobolju roditeljima i profesorima, ali se to polako dovelo u red.
 
Svjesni su da kraj školovanja nije i kraj učenja. Budućnost je pred njima. Nije im važno je li klasicizam poslije renesanse ili je barok bio prije njega. Važno je da oni znaju da lijepa frizura i lijepo upakiran dar donose osmijeh. Moramo biti pažljivi prema njima. Oni će nam sutra raditi o glavi i o novčaniku. Ovim lijepim curama i momcima želimo puno lijepih životnih poklona !
 
 
POLJOPRIVREDNI I PREHRAMBENI TEHNIČARI – IV.  razrednica Jelena Ćurčić
Zauzeli su najvažnije pozicije u školi. Nitko ne može proći neprimijećen, a momci su preko puta. Pet razrednika ih je vodilo kroz školovanje, ali nisu mijenjali svoje navike; od kojih neke citiramo:
  • prispati prvi sat petkom, a nekad i utorkom.
  • kava na velikom.
  • sendvič, čim iz busa.
  • pokušaj odgoditi svaki mogući kontrolni.
Vječiti su školski putnici u potrazi za učionicom. Inovatori su u interpretaciji književnih djela. Ostaje i dalje nedoumica je li “vila” ili “bila” ili je “jur” ??? Ovo razumiju samo oni, čak ni Hanibal Lucić nema blage veze. Pamte čitav niz razrednih anegdota (kerač selfie, deformirani čvarci, man’te se coca-cole …) koje će sigurno izazvati smijeh na budućim godišnjicama mature. Nismo stigli o struci, ali im zato želimo plodno Duvanjsko polje i sva životna polja s prekrasnom dugom iznad njih.
 
 
Posebno pozdravljamo jednu od naših razrednica Ljubicu Lončar kojoj želimo brz oporavak i povratak u našu školu.
 
Dragi maturanti i profesori ! Muke svibanjske jednog maturanta i njegovog razrednika prekidamo večeras dugo očekivanim trenutkom. Naša krhka bića prošla su trnovit put do njega boreći se s raznim izazovima.Pravi dramski zaplet s cijelim nizom tragikomičnih situacija, koje često nemaju ni logike ni smisla, a opet se savršeno uklapaju u našu školsku slagalicu.
 
Izdvajamo jednu od njih. Pišeš kontrolni iz matematike, a razmišljaš o haljini. Probaš haljinu, a misliš na kontrolni. Ili ono kad moraš predati maturalnu radnju, cura nešto ljuta, nemaš pojma zašto, cipele ti ne odgovaraju uz odijelo, a ti shvatiš da si pročitao pogrešnu lektiru, i to ne skraćenu s Interneta ! Tko bi to sve objasnio ?!
 
I naravno, sigurna redateljska palica naših profesora i roditelja dovela je do raspleta i sretnog završetka naše lijepe školske drame.Hvala im. Doveli su nas do finala. Ove uloge igramo samo jednom u životu i odigrajmo ih najbolje što možemo, sretno i veselo. Svjesni smo da smo posljednji put svi na istom mjestu i da nas čeka stotine staza kojima valja krenuti.
 
Ali pečat generacije ostaje u srcu zauvijek. Generacija je čudo. Ona je naša stranka koja ima samo dva cilja u svome programu: biti sretan i biti čovjek. Krenimo ka tim ciljevima hrabro, jer samo tako možemo ostvariti svoje snove. Sutra u zoru zavjesa pada.
 
Zbogom Strukovna, školo naša, spremaj neke nove učenike za naše uloge. Mi postajemo sami graditelji svojih života i već sutra počinjemo skupljati kamenčiće za gradnju.
Sretno generacijo !
Galerija
 
Tekst scenarija : Snježana Redžepagić     Foto : Studio Relive i Dražen Boškić    

Možda vam se također svidi

Intervju s Mihaelom Kovačom, osvajačem srebrene medalje na državnom prvenstvu u taekwondou
Prvo i treće mjesto na ovogodišnjem Code Challenge Hackathonu za timove Srednje strukovne škole Tomislavgrad
Natječaj za posao
Natječaj za radna mjesta
Natječaj za radno mjesto ravnatelj/ica
Natječaj za radna mjesta
Učenica Derviša Lisić treća na literarnom natječaju
Učenici Srednje strukovne škole Tomislavgrad finalisti na eUPSHIFT radionici
Odluka: Opremanje kabineta fizike
Odluka o izboru ponude za nabavu CNC glodalice
Srednja strukovna škola Tomislavgrad
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača
OBAVIJEST: Početak nove školske 2023./24. godine
Natječaj za radno mjesto psiholog
Raspored popravnih ispita
Natječaj za više radnih mjesta
Srednja strukovna škola Tomislavgrad
Odluke o izboru najpovoljnijeg izvođača i o poništenju postupka
Obavijest: II. rok popravnih i završnih ispita
Javni natječaj za popunu upražnjenog mjesta tajnika Škole
Upis u 1. razred SSŠ TG za školsku 2023./24.
OBAVIJEST o I. roku popravnih ispita za završne odjele
FOTO: Strukovnjaci posjetili HNK u Mostaru
FOTO: Dan Škole i Dan planeta Zemlje
Projekt PRO-Budućnost „Mirovno obrazovanje“
ZKLS organizira Sajam karijera i probnu državnu maturu
Promocija Ekonomskog fakulteta u našoj školi
FOTO: Blaž Perić u Mostaru primio nagradu za najboljeg učenika
Nagradni fotonatječaj za srednjoškolce i studente
Potpisan sporazum o suradnj s IT Odjelom d.o.o. Mostar
Natječaj za popunu radnih mjesta
Upis učenika – Treći upisni rok u školskoj 2022./23. godini
Obavijest za učenike
Natječaj za popunu radnih mjesta
Konačna rang lista i obavijest o upisu u SSŠ Tomislavgrad
Neslužbena rang list učenika nakon e-upisa u SSŠ Tomislavgrad
Projekt pro-budućnost Mirovno obrazovanje
Upis učenika u l. razred u školskoj 2022./23. godini
IT Odjel Mostar u našoj školi
Srednja strukovna škola iz Rume u gostima
Code Challenge Hackathon 2022 Mostar 1. mjesto
Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH
Federalno natjecanje iz matematike u našoj školi
Strukovna u Rumi
Strukovnjaci u B Spring-u
Sretan odlazak u mirovinu Željku Nevistiću
Komedija “Moje duvanjsko korona vjenčanje”
Novinarska i poetska radionica
Najbolji učenici u HBŽ za š.g. 2020/2021.
Natječaj 2 za popunu radnog mjesta
Natječaj za popunu radnih mjesta
Obrazovanje odraslih školska 2021./22. god.
Natječaj za popunu radnih mjesta
II. rok popravnog i završnog ispita za maturante
Rezultati upisa u I. razred u školskoj 2021./2022. godini
Upis učenika u l. razred u školskoj 2021/22. godini
Code challenge Hackathon 2021 Mostar
Oproštaj od anđela
Posljednji ispraćaj Naze Seferović
Pripreme za upis na fakultet
In memoriam: Hrvoje Krišto (1956.-2021.)
In memoriam: Ivan Topić (1941.-2021.)
Oglas
Natječaj za popunu radnih mjesta
Obrazovanje odraslih školska 2020./21. god.
Upute za organizaciju izvođenja nastave u cilju suzbijanja širenja covida -19
Preporuke za rad škola u školskoj 2020./2021. i nova satnica
Natječaj za popunu radnih mjesta
In memoriam: Ante Kelava (1950.-2020.)
Rezultati upisa u I. razred u školskoj 2020./2021. godini
Upis učenika u l. razred u školskoj 2020/21. godini
Polaganje završnog ispita za maturante
Poziv učenicima za sudjelovanje u projektu
Anketa za učenike naše škole
Kalendar aktivnosti za učenike završnih razreda
Obavijest za nastavnike
Obavijest o odvijanju nastave na daljinu
Upute za učenike
Nova obavijest za učenike i nastavnike
Obavijest za učenike i nastavnike
Obavijest roditeljima i učenicima
Od sutra 13. ožujka 2020. godine obustava nastave
Posjet predstavnika Veleučilišta iz Šibenika
Ponovljeni natječaj
Imenovanje tročlanog Povjerenstva
Raspuštanje Školskog odbora Srednje strukovne škole Tomislavgrad
Odluka o poništenju natječaja
Posljednji ispraćaj Matijane Vučemil
Sretan odlazak u mirovinu!
Rezultati istraživanja PISA 2018
Natječaj za popunu radnih mjesta
Završni radovi na nogometnom igralištu
Agroturisti IV. u vađenju mrkve
Obrazovanje odraslih školska 2019./20. god.
Natječaj za popunu radnih mjesta
Popravni ispiti kolovoz 2019.
Rezultati upisa u I. razred u školskoj 2019./2020. godini
Upis učenika u l. razred u školskoj 2019/20. godini
Obavijest za maturante
Predstava “Ordinacija” u kino dvorani 23.05.2019. god.
Smjernice za prepoznavanje diskriminacije u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini
Strukovnjaci na Hvaru
Ponovljeni natječaj
Natječaj
Strukovna na skijanju
Odgođena nastava sutra u općini Tomislavgrad i Glamoč
Odgođena nastava u četvrtak
Natječaj za popunu radnih mjesta
Izlet na Hvar
Strukovna u KIC-u
Suradnja sa Prometnom školom iz Mostara
Obrazovanje odraslih školska 2018./19. god.
Natječaj za posao školska 2018./2019. god.
Popravni ispiti kolovoz 2018.
Obavijest – Polaganje ECDL modula
Rezultati upisa u prvom upisnom roku
Upis učenika u l. razred u školskoj 2018/19. godini
Učenici naše škole na općinskom natjecanju iz povijesti
ECDL Foundation Forum 2018 u Pragu
Ljepši i čistiji Tomislavgrad
Poljoprivredni tehničari III. u Rakitnu
Maturalna zabava 2018 – nastavak
Maturalna zabava 2018
Stolari u Kupresu
Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2018
Natjecanje iz povijesti
PISA 2018 u Strukovnoj
“Preobražaj” HNK Mostar
PISA 2018
Girl’s SelfSTEM Završna svečanost
Predstavljanje Agronomskog i Prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru
U srijedu, 28.02.2018. god. održava se redovita nastava
Četvrtak, 01.03.2018. god. neradni dan
Obavijest iz Vlade Hercegbosanske županije
Girls’ SelfeSTEM
Valentinovo u Strukovnoj TG – 2018
“Otirač” u Tomislavgradu