Od sutra 13. ožujka 2020. godine obustava nastave u svim osnovnim i srednjim školama i prestanak rada dječjih vrtića u Hercegbosanskoj županiji

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije danas je Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije održao 9. sastanak na kojem je analizirana trenutna situacija u Hercegbosanskoj županiji u cilju daljnjeg praćenje situacije i poduzimanje mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom.
 
Krizni stožer donio je Naredbu koju prenosimo u cijelosti:
 
Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, (u daljnjem tekstu: Krizni stožer MRZSSP HBŽ) u cilju daljnjeg praćenje situacije i poduzimanje mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, na 9. sjednici, održanoj 12.3.2020. godine, sukladno odredbi članka 6. stavak (5) Pravilnika o ustrojstvu i načinu rada Kriznog stožera Federalnog ministarstva (“Službene novine Federacije BiH”, broj 10/12), donio je sljedeću
 
N A R E D B U
 1. Nalaže se Ministarstvu znanosti, prosvjete kulture i športa Hercegbosanske županije da obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na području HBŽ počevši od 13.3.2020. godine do donošenja nove Naredbe Kriznog stožera MRZSSP HBŽ. Rok: Odmah.
 2. Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama na području HBŽ dok traje obustava nastave preporučuje se da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja. Za provođenje ove preporuke odgovorni su roditelji odnosno zakonski zastupnici maloljetnih učenika.
 3. Nalaže se obustava održavanja manifestacija, proslava, seminara, kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga počevši od 13.3.2020. godine do donošenja nove Naredbe Kriznog stožera MRZSSP HBŽ. Rok: Odmah.
 4. Nalaže se svim vrtićima bez obzira na oblik vlasništva na području Hercegbosanske županije da prestanu s radom počevši od 13.3.2020. godine do donošenja nove Naredbe Kriznog stožera MRZSSP HBŽ. Rok: Odmah.
 5. Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatne prakse na području Hercegbosanske županije da obustave redovite specijalističko-konzultativne preglede, a neophodne specijalističko-konzultativne preglede obavljaju po procjeni specijaliste. Rok: Odmah.
 6. Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatne prakse na području Hercegbosanske županije da zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim suradnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo po bilo kojem osnovu. Rok: Odmah.
 7. Preporučuje se građanima Hercegbosanske županije i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u HBŽ, da ne putuju u zemlje: NR Kinu, Italiju, Južnu Koreju, Iran, Francusku, Njemačku i Španjolsku.
 8. Preporučuje se građanima Hercegbosanske županije koji žive i rade u zemljama iz točke 7. ove Naredbe da ne dolaze u Hercegbosansku županiju zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi moglo dodatno rezultirati pogoršanjem epidemiološke situacije u HBŽ. Ukoliko isti dođu da se obvezno jave Zavodu za javno zdravstvo HBŽ telefonom na broj: 034/200-563 i nad njima će biti provedena mjera stavljanja u izolaciju u trajanju od 14 dana.
 9. Nalaže se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze federalni granični sanitarni inspektori, kao što su granični prijelazi GP Bijača, GP Gorica, GP Kamensko-Livno, GP Izačić, GP Orašje, GP Šamac-Domaljevac. Vozači kamiona koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Hercegbosansku županiju moraju biti u izolaciji do odlaska na sljedeći prijevoz, te po povratku ponovno su dužni podvrgnuti se izolaciji. Slijedom navedenog, preporuča se svim prijevoznicima i drugim gospodarskim subjektima, da ne odlaze u tu zemlju kako ne bi bili izloženi ograničenjima u prometu. Ako odlazak ne mogu odgoditi, važno je napomenuti da su poslodavci, osobito poslodavci u djelatnosti prijevoza, dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila. Rok: Odmah.
 10. Nalaže se Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije da naloži svim hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana-iznajmljivačima da registriraju dolaske gostiju turista iz ugroženih zemalja navedenih u točki 7. ove naredbe, koji su posljednjih sedam do 14 dana boravili u ovim zemljama, te da kontaktiraju odmah nadležnog epidemiologa zavoda za javno zdravstvo HBŽ na otvorene brojeve telefona, u cilju provođenja mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19) u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (“Službene novine Federacije BiH”, broj 29/05), Međunarodne zdravstvene regulative-IHR, kao i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Rok: Odmah.
 11. Obavještava se javnost da neprovođenje naloženih mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa nad osobama koji dolaze iz zemalja iz točke 7. Ove naredbe, podliježe prekršajnoj odgovornosti sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i kaznenoj odgovornosti, jer je člankom 225. Kaznenog zakona Federacije BiH utvrđeno kazneno djelo „Prenošenja zarazne bolesti”. Naime ovom odredbom precizno je regulirano da:
(1)  Tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
 
(2)  Kaznom iz stavka 1. ovog članka kaznit će se tko ne postupi po propisima ili naredbama iz stavka 1. ovog članka u pogledu suzbijanja ili sprečavanja zaraznih bolesti kod životinja, pa zbog toga dođe do opasnosti prenošenja zarazne bolesti na ljude.
 
Stoga ponovno apeliramo na osobe nad kojima se provode mjere u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19), da se striktno pridržavaju propisanih mjera, jer u protivnom riskiraju pokretanje pored prekršajnog i kaznenog postupka. Skrećemo pozornost da svi koji imaju informacije da se pojedine osobe ne pridržavaju propisanih mjera obavijeste nadležne epidemiologe Zavoda za javno zdravstvo HBŽ, nadležne sanitarne inspektore, te krizne stožere Federalnog ministarstva zdravstva i krizni stožer MRZSSP HBŽ.

Možda vam se također svidi

Intervju s Mihaelom Kovačom, osvajačem srebrene medalje na državnom prvenstvu u taekwondou
Prvo i treće mjesto na ovogodišnjem Code Challenge Hackathonu za timove Srednje strukovne škole Tomislavgrad
Natječaj za posao
Natječaj za radna mjesta
Natječaj za radno mjesto ravnatelj/ica
Natječaj za radna mjesta
Učenica Derviša Lisić treća na literarnom natječaju
Učenici Srednje strukovne škole Tomislavgrad finalisti na eUPSHIFT radionici
Odluka: Opremanje kabineta fizike
Odluka o izboru ponude za nabavu CNC glodalice
Srednja strukovna škola Tomislavgrad
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača
OBAVIJEST: Početak nove školske 2023./24. godine
Natječaj za radno mjesto psiholog
Raspored popravnih ispita
Natječaj za više radnih mjesta
Srednja strukovna škola Tomislavgrad
Odluke o izboru najpovoljnijeg izvođača i o poništenju postupka
Obavijest: II. rok popravnih i završnih ispita
Javni natječaj za popunu upražnjenog mjesta tajnika Škole
Upis u 1. razred SSŠ TG za školsku 2023./24.
OBAVIJEST o I. roku popravnih ispita za završne odjele
FOTO: Strukovnjaci posjetili HNK u Mostaru
FOTO: Dan Škole i Dan planeta Zemlje
Projekt PRO-Budućnost „Mirovno obrazovanje“
ZKLS organizira Sajam karijera i probnu državnu maturu
Promocija Ekonomskog fakulteta u našoj školi
FOTO: Blaž Perić u Mostaru primio nagradu za najboljeg učenika
Nagradni fotonatječaj za srednjoškolce i studente
Potpisan sporazum o suradnj s IT Odjelom d.o.o. Mostar
Natječaj za popunu radnih mjesta
Upis učenika – Treći upisni rok u školskoj 2022./23. godini
Obavijest za učenike
Natječaj za popunu radnih mjesta
Konačna rang lista i obavijest o upisu u SSŠ Tomislavgrad
Neslužbena rang list učenika nakon e-upisa u SSŠ Tomislavgrad
Projekt pro-budućnost Mirovno obrazovanje
Upis učenika u l. razred u školskoj 2022./23. godini
IT Odjel Mostar u našoj školi
Srednja strukovna škola iz Rume u gostima
Code Challenge Hackathon 2022 Mostar 1. mjesto
Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH
Federalno natjecanje iz matematike u našoj školi
Strukovna u Rumi
Strukovnjaci u B Spring-u
Sretan odlazak u mirovinu Željku Nevistiću
Komedija “Moje duvanjsko korona vjenčanje”
Novinarska i poetska radionica
Najbolji učenici u HBŽ za š.g. 2020/2021.
Natječaj 2 za popunu radnog mjesta
Natječaj za popunu radnih mjesta
Obrazovanje odraslih školska 2021./22. god.
Natječaj za popunu radnih mjesta
II. rok popravnog i završnog ispita za maturante
Rezultati upisa u I. razred u školskoj 2021./2022. godini
Upis učenika u l. razred u školskoj 2021/22. godini
Code challenge Hackathon 2021 Mostar
Oproštaj od anđela
Posljednji ispraćaj Naze Seferović
Pripreme za upis na fakultet
In memoriam: Hrvoje Krišto (1956.-2021.)
In memoriam: Ivan Topić (1941.-2021.)
Oglas
Natječaj za popunu radnih mjesta
Obrazovanje odraslih školska 2020./21. god.
Upute za organizaciju izvođenja nastave u cilju suzbijanja širenja covida -19
Preporuke za rad škola u školskoj 2020./2021. i nova satnica
Natječaj za popunu radnih mjesta
In memoriam: Ante Kelava (1950.-2020.)
Rezultati upisa u I. razred u školskoj 2020./2021. godini
Upis učenika u l. razred u školskoj 2020/21. godini
Polaganje završnog ispita za maturante
Poziv učenicima za sudjelovanje u projektu
Anketa za učenike naše škole
Kalendar aktivnosti za učenike završnih razreda
Obavijest za nastavnike
Obavijest o odvijanju nastave na daljinu
Upute za učenike
Nova obavijest za učenike i nastavnike
Obavijest za učenike i nastavnike
Obavijest roditeljima i učenicima
Posjet predstavnika Veleučilišta iz Šibenika
Ponovljeni natječaj
Imenovanje tročlanog Povjerenstva
Raspuštanje Školskog odbora Srednje strukovne škole Tomislavgrad
Odluka o poništenju natječaja
Posljednji ispraćaj Matijane Vučemil
Sretan odlazak u mirovinu!
Rezultati istraživanja PISA 2018
Natječaj za popunu radnih mjesta
Završni radovi na nogometnom igralištu
Agroturisti IV. u vađenju mrkve
Obrazovanje odraslih školska 2019./20. god.
Natječaj za popunu radnih mjesta
Popravni ispiti kolovoz 2019.
Rezultati upisa u I. razred u školskoj 2019./2020. godini
Upis učenika u l. razred u školskoj 2019/20. godini
Obavijest za maturante
Predstava “Ordinacija” u kino dvorani 23.05.2019. god.
Maturalna zabava maturanata SSŠ Tomislavgrad 2019. god.
Smjernice za prepoznavanje diskriminacije u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini
Strukovnjaci na Hvaru
Ponovljeni natječaj
Natječaj
Strukovna na skijanju
Odgođena nastava sutra u općini Tomislavgrad i Glamoč
Odgođena nastava u četvrtak
Natječaj za popunu radnih mjesta
Izlet na Hvar
Strukovna u KIC-u
Suradnja sa Prometnom školom iz Mostara
Obrazovanje odraslih školska 2018./19. god.
Natječaj za posao školska 2018./2019. god.
Popravni ispiti kolovoz 2018.
Obavijest – Polaganje ECDL modula
Rezultati upisa u prvom upisnom roku
Upis učenika u l. razred u školskoj 2018/19. godini
Učenici naše škole na općinskom natjecanju iz povijesti
ECDL Foundation Forum 2018 u Pragu
Ljepši i čistiji Tomislavgrad
Poljoprivredni tehničari III. u Rakitnu
Maturalna zabava 2018 – nastavak
Maturalna zabava 2018
Stolari u Kupresu
Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2018
Natjecanje iz povijesti
PISA 2018 u Strukovnoj
“Preobražaj” HNK Mostar
PISA 2018
Girl’s SelfSTEM Završna svečanost
Predstavljanje Agronomskog i Prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru
U srijedu, 28.02.2018. god. održava se redovita nastava
Četvrtak, 01.03.2018. god. neradni dan
Obavijest iz Vlade Hercegbosanske županije
Girls’ SelfeSTEM
Valentinovo u Strukovnoj TG – 2018
“Otirač” u Tomislavgradu